Cursurile sunt EXCLUSIV pentru membrii OAMGMAMR – Filiala Satu Mare
Autor: Lector formator: As. Med. Pr. Florica Marcela Marchiș

Alimentația naturală este alimentația exclusivă cu lapte matern (inclusiv laptele de mamă muls), fără substituenți de lapte matern, alte lichide sau alimente solide.
Alimentația naturală „la cerere” este alimentația care nu restrânge dorința de supt a nou-născutului și sugarului.
Alimentația exclusivă la sân este alimentarea numai la sân, fără ceai sau apă.
Alăptarea preponderentă este alimentarea la sân sau cu lapte matern colectat și apă sau/și ceai sau/și suc de fructe (rar la noi).
Alăptarea parțială (clasic, alimentația mixtă) este alimentarea la sân dar, concomitent, și cu alt tip de lapte.
Înțărcarea este definită prin introducerea alimentației complementare și înlocuirea treptată a laptelui matern cu alte alimente.
Ablactarea reprezintă încetarea totală a alăptării.
Alăptarea eficientă presupune creșterea și dezvoltarea armonioasă, corespunzătoare curbelor de creștere și dezvoltare (ale copilului alimentat la sân) pentru vârstă.
Alăptarea ineficientă definește situația în care creșterea și dezvoltarea copilului alăptat sunt necorespunzătoare vârstei.
Alăptarea este un act natural, care trebuie însă ÎNVĂȚAT
Toate mamele pot alăpta dacă au informaţii corecte şi dacă sunt sprijinite de familie, comunitate şi personalul medical
Neonatologii, pediatrii si toti specialistii din domeniul medical, de altfel, spun la unison ca laptele matern este cel mai complex și sănătos aliment pentru un bebelus și singurul de care are acesta nevoie până la 6 luni.
Potrivit OrganizațieiMondiale a Sănătății, dacă alăptarea ar deveni universală, aproape 820.000 de copii ar fi salvați în fiecare an. Statisticile OMS arată ca la nivel global doar 40% dintre bebelușii cu vârsta sub șase luni sunt alaptăți în mod exclusiv, un procent extrem de scă

Pentru a putea vizualiza acest curs în intregime, trebuie sa fi autentificat și apoi să alegi să te înscrii la acest curs.

Intră în cont
Categorii: Cursuri